Hydroizolácie balkónov ľahko a navždy

Ako správne zaizolovať balkón s hydroizolačným materiálom Aquall MS?

 

Paradoxne, napriek tomu, že sa jedná o zložitú konštrukciu s mnohými detailami, s naším systémom AQUALL MS je to skutočne jednoduché.

Pracovný postup:
 

Predtým, ako začneme nanášať hydroizoláciu, musíme mať riadne pripravený podklad – obyčajne je to nosný, pevný poter v spáde 1,5 – 2 %.
V súčasnosti sa kvôli dodatočnému zatepleniu a malým výškam vrstiev podlahy na jestvujúcich balkónoch, hlavne na starých panelových domoch aplikuje hydroizolácia priamo na podlahový – pochôdzny XPS polystyrén, na čo máme tiež systémové riešenie.

Ďalšou podstatnou súčasťou hydroizolácie balkóna je aj ukončujúci balkónový profil, ktorý zabezpečí odvedenie zrážkovej vody mimo balkón tak, aby voda nestekala po fasáde. Najviac sa nám osvedčili pevné nekorodujúce hliníkové profily, ktoré držia tvar, neprehýbajú sa a nekrútia ako tenké plechy. Dôležité je dodržať dilatačné celky a osadenie takéhoto profilu. Dnes na to používame výlučne MS Polymérový tmel s vysokou lepivosťou aj pod vodou, čo eliminuje napr. vlhkosť v podklade, ktorá pri iných tmeloch napr. silikónoch alebo polyuretánoch znižuje priľnavosť.

Hydroizoláciu AQUALL MS potom už nanesieme jednoducho – je pripravená už zamiešaná priamo z dodávaného balenia  – valčekovaním, bez miešania, penetrovania a bez pracného, zdĺhavého páskovania detailov, keďže samotná hydroizolácia je pružnejšia ako bežné pásky.
Materiál je navyše odolný dažďu, ktorý ho neriedi ako napr. cementové stierky, a aj po zapršaní do čerstvej hydroizolácie sa táto neznehodnotí a vytuhne bez poškodenia, nakoľko sa nezmieša (neriedi) s vodou.

Samozrejme, že celý balkónový systém treba dotiahnuť do konca, vrátane nalepenia protišmykovej, mrazuvzdornej dlažby, flexibilnou škárovacou hmotou a pružného vytmelenia detailov.
Lepenie samotnej dlažby odporúčame lepiť lepidlami z tried C2TE S1, ktoré sú naozaj flexibilné lepidlá. Často sa totiž na našom trhu predávajú lepidlá s označením „Flexi“,no v skutočnosti nespĺňajú požiadavky flexi lepidiel.

Škárovanie plochy balkóna je nutné previesť flexibilnou, vodovzdornou škárovacou hmotou. A najpodstatnejšie je z pohľadu životnosti pretesniť všetky pružné škáry, detaily prestupov zábradlia, napojenia dlažby na hliníkový balkónový profil. To, čo sa v minulosti vždy na koniec „silikónovalo“ a často po 2-3 rokoch oddelilo od podkladu, alebo prasklo, dnes riešime vysoko pružnými MS Polymérovými tmelmi.

 

Na stiahnutie

Bostik
Celox
Tweha
Volteco
Bostik
Celox
Tweha
Volteco